Menu

>Malinowy Zakalec<

W życiu tak jak w kuchni nie wszystko od razu wychodzi... czasem po prostu trzeba zacząć od Zakalca...

Ciasto dla opornych :-)

malinowyzakalec

    Z okazji tego, że dziś imieniny Joanny, Zuzanny (wszystkiego najleszego dla Mojej Siostry oraz dla wszystkich solenizantek) postanowiłam wrzucić przepis na coś słodkiego... Ciasto bardzo smaczne, szybkie, proste, a przede wszystkim ZAWSZE WYCHODZI- po prostu nie da się zrobić z tego ciasta zakalca... oczywiście jeżeli ściśle przestrzega się zasad pieczenia:) Ciekawi Was co to jest? Drożdżówka? Niee...

    Proszę Państwa Bohaterem dzisiejszego wpisu jest placek z odrobiną jogurtu naturalnego oraz RABARBARU! Mniam! Jak dobrze, że w końcu jest wiosna i RABARBAR zaczął być dostępny w sklepach! Osobiście jestem jego fanką, a szczególnie tego niepowtarzalnego smaku. Rabarbar jest świetny bo dostarcza dużo potasu, sodu, magnezu, żelaza, fosforu, witaminy C, beta-karotenu. A dodatkowo jest naprawdę niskokaloryczny - ma zaledwie 20 kcal w 100 g. No i nie zapomnijmy o błonniku!! Warto go dodawać do ciasta:D Jak i do menu dla osób odchudzających się:) Tylko uwaga... rabarbar niestety zawiera również duże ilości szczawianów, dlatego jeżeli ma się problem z nerkami i reumatyzmem lepiej go ograniczyć.

   Więc jeżeli jesteś taką osobą lub po prostu nie jesteś fanem / fanką rabarbaru w cieście można go zamienić na wiśnie, jabłko lub inny owoc - kto co lubi według fantazji...

   Dosyć wstępów-przejdźmy do konkretów. Do produkcji ciasta dla opornych  potrzebne będą:

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2,5 szklanki mąki (czyli 250 ml =1 szklanka)
  • 1 szklanka cukru (w wersji light można zamienić na Ksylitol)
  • 2 łyżeczki proszku d pieczenia
  • 1,5 małego kubeczka jogurtu naturalnego, który ma 200g
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 3-6 łodygi rabarbaru - zależy jaka długość i grubości - lub inny owoc:)
  • opcjonalnie brązowy cukier (ale nie trzeba)

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki cukru (białego, brązowego lub ksylitolu według uznania jak to  lubi)
  • 80 g masła

DODATKOWO DO PRZYGOTOWAIA:

  • Ilość składników w przepisie przewidziana jest na blachę 22x26 jednak u mnie wszystkiego starczyło i na blachę 24x34 - taką standardową prostokątną -jedynie co to musiałam przygotować trochę więcej rabarbaru.
  • 2-3 miski
  • papier do pieczenia
  • Dodatkowo przy tym przepisie trzeba zapomnieć o mikserze ( ciężko było mi to napisać bo kocham mój mikser...) Ten przepis wymaga używania tylko i  wyłącznie łyżki lub czystej ręki;)

UWAGI BARDZO ISTOTNE PRZED PIECZENIEM:

   Żeby wszystko się udało należy przede wszystkim przygotować  składniki przynajmniej 2 godziny przed pieczeniem. Mianowicie każdy z wymienionych produktów powinien posiadać temperaturę pokojową. Chodzi tutaj głównie o jogurt, jaja i masło - daje to gwarancję braku zakalca! 

 

  1. Pierwszym  krokiem, który przybliży nas do konsumpcji ciasta jest przygotowanie piekarnik i rozgrzanie go do temperatury 180 stopni GRZANIE GÓRA-DÓŁ NIE TERMOOBIEG. Blachę natomiast  należy wyłożyć papierem do pieczenia. 
  2. W jednej misce wymieszać  suche składniki na ciasto, czyli: mąkę, cukier, proszek do pieczenie- wszystko mieszamy ŁYŻKĄ
  3. W kroku trzecim, jak się domyślacie- zabieramy się do wymieszania mokrych składników w osobnym pojemniku: oleju, 3 jaj i jogurtu - to również łączymy za pomocą łyżki do uzyskania jednolitej konsystencji ( może to chwilkę potrwać ponieważ jogurty z olejem nie będą chętne do współpracy, a szczególnie do łączenia się ze sobą w jedność;) )

  4. Jak już się nam uda osiągną spójną całość z mokrych składników, należy przelać substancję do suchych - mieszamy  cierpliwie łyżką-aż do wytworzenia się tłustego ciasta  (ja osobiście na samej końcówce użyłam rąk, żeby mieć pewność że wszystko dobrze się połączyło) i wylewamy na blachę:)
    Wylewanie to trochę nietrafione określenie bo konsystencja ciasta jest niby stała, ale właśnie tak nie do końca- niestety nie mam zdjęcia konsystencji:( ale liczę na to, zrozumiecie o co mi chodzi. Po wyłożeniu ciasta należy je uklepać ręką na blaszce żeby było równo rozłożone


  5. Rabarbar obieramy (chociaż jeżeli ktoś ma pewność, że ma mega świeży i młody to wystarczy tylko opłukać), a następnie kroimy na kosteczkę i układamy na wierzchu ciasta- nawet polecam lekko go wcisnąć - i posypujemy delikatnie brązowym cukrem jeżeli nie lubicie dużej kwasowości.

  6. Teraz czas na najlepsze :) Kruuuuszonka. W trzeciej misce należy wymieszać za pomocą ręki: masło z mąką oraz cukrem. Ugniatamy je do momentu, aż powstaną charakterystyczne grudki vel piasek. Przyznam się, że przy pieczeniu tego ciasta robiłam pierwszy raz kruszonkę. Nie jest to tak trudne jak myślałam. Ważne jest, żeby na początku mocno gnieść składniki, aż do momentu kiedy nie da się więcej tego robić- bo wszystko się rozlatuje. Ja nawet dosypałam odrobinę więcej cukru... (heh po ciąży już nie będę mogła sobie na takie coś pozwolić:( ). I jak już uzyskamy totalną rozwalichę posypujemy nią ciasto starając się by zdarzyły się większe głazy i głaziki;)

  7. Brawo! Doszliśmy do 7 kroku czyli czas na wstawienie prawie gotowego ciasta do piekarnika, który uprzednio rozgrzaliśmy do 180 stopni na góra-dół. Pieczemy 45-50 minut - Ja osobiście najpierw ustawiłam czas na 45 minut sprawdziłam patyczkiem czy ciasto jest suche i czy kruszonka już rumiana...i wstawiłam jeszcze na 5 minut bo efekty nie spełniały moich oczekiwań;)

  8.  Krok 8...TADAM!!! Ciasto upieczone:) Teraz wystarczy wyjąć je  i zostawić w świętym spokoju do ostygnięcia, posprzątać po gotowaniu i smacznego:D 
    Ps. Nie polecam lukrowania 


  Ciasto smakuje moim zdaniem bardzo świeżo, jogurtowo i rabarbarowo:D Najlepiej smakuje z Inką
   Jeżeli chodzi o recenzje moich najbliższych, którzy mieli możliwość spróbowania go: Pan M. sam sobie dokrajał bez proszenia (co jest dobrym znakiem), a Mała G. fikała - już od maleńkości jest łasuchem;p

Zapraszam do odważenia się i spróbowania tego ciasta dla opornych. Jest łatwe, szybkie i przyjemne:) Trzymam za was kciuki;)


Buziaki i małe kopniaki

Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Acik] *.play-internet.pl

    Wypróbowałam przepis. Ciasto szybkie i pyyyyyszne <3

  • Gość: [Acik] *.play-internet.pl

    Pychota <3 przepis wypróbowany :)

  • malinowyzakalec

    Dziękuje za ufanie i gratuluje że się udało:)

  • malinowyzakalec

    Dziękuje za zaufanie i spróbowanie :) Cieszę się że wyszło:)

© >Malinowy Zakalec<
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci